English
Sensors

Sensorik

Fotoceller

Liros tillhandahåller fotoceller från en rad tillverkare

Direktavkännande fotocell
Direktavkännande

Reflekterande fotoceller
Reflekterande

Fotoceller, sändare och mottagare
Sändare och mottagare


Direktavkännande fotoceller (“photoelectric proximity switch“)
  • Sändare och mottagare i samma enhet
  • Känner direkt av objekt som passerar eller närmar sig
  • Arbetar med det ljus som studsar tillbaka från objektet

Reflektionsgraden blir givetvis beroende av objektets yta, färg och vinkel, vilket medför att olika objekt kan kännas av på olika avstånd.

Direktavkännande fotoceller används normalt för kortare avstånd. Räckvidden angiven i datablad avser referensobjekt, typiskt ett vitt objekt med storleken 200 x 200 mm. Det innebär att ett max arbetsavstånd i ett datablad i praktiken snabbt reduceras betydligt om ditt objekt är matt svart. Försök därför alltid att ha goda marginaler på räckvidden.

Många direktavkännande fotoceller har bakgrundsavbländning ("background suppression" på engelska). Dessa har möjligheten att blända bort störande objekt i bakgrunden. I praktiken betyder det att fotocellen fokuseras på ett bestämt arbetsavstånd. Kan vara fixerad eller justerbar.

Direktavkännande fotocell


Reflekterande fotoceller (“photoelectric reflex switch“)
  • Sändare och mottagare i samma enhet
  • Arbetar med ljus som studsar tillbaka från en reflektor

Fotocellen sänder en ljusstråle till en reflektor / spegel och kontrollerar att den får tillbaka ljus från reflektorn. Avbrott i det reflekterande ljuset ger normalt en utsignal. Mycket säker detektering av icke transparenta objekt.

Räckvidden i databladen avser användning av en referensreflektor. I en del applikationer kan Liros självhäftande reflex folie ersätta en normal reflektor.

Reflekterande fotocell


Fotoceller, sändare och mottagare (“through-beam photoelectric switch“)
  • Består av sändare och mottagare, ibland kallade envägs fotoceller
  • Har lång räckvidd

I motsats till de andra typerna ovan behöver ljuset bara gå på ett håll. Detta ger möjlighet till långa räckvidder, och de används ibland i svåra miljöer med mycket partiklar i luften. Är ofta det tillförlitligaste alternativet för användning på lite längre avstånd utomhus, då med uppvärmda linser och skyddade med lämpliga huvar.

Hos Liros har du tillgång till samtliga typer av fotoceller från flera tillverkare. Vi tillhandahåller även reflektorer i olika storlekar och självhäftande reflexmaterial.

Fotoceller, sändare & mottagare